Powered By Blogger

20 de juliol del 2013

Tag 16: Més història.

Avui he aprofitat que era dissabte i he dormit fins tard. Després de la dutxa i tota la pesca, he anat amb la Magda a comprar líquid per lentilles un moment, i després d'haver buscat si en necessitava de dures o de toves, hem trobat un envàs que era per tota mena de lentilles. 

Hem agafat el cotxe cap a Bonn per visitar un museu de la història d'alemanya des de la segona guerra munidal. Un bon lloc per visitar, a més gratuït això si, només tenen audioguia en anglès, per tant si no es sap alemany val la pena visitar-lo amb algú que pugui oferir traducció simultània. 

L'exposició està organitzada de manera cronològica i des de baix fins a dalt, és a dir l'arribada dels aliats està al pis inferior i la unificació entre la RFA i la RDA al pis superior. Volia posar unes fotos que he fet amb el telèfon, però ara mateix no sé perquè no es poden pujar, una pena perquè hi havia cartells que valien la pena. 

Com ja he dit, no recordo amb detall tots els elements que he vist avui al museu, potser perquè d'aquesta part de la història ja en sé una mica, o potser perquè emocionalment impacten més els horrors del nazisme. També val a dir que el museu es centra més en la RFA que no pas en la RDA. 

En un principi tant el l'Est com en l'Oest es va treballar per a la reconstrucció. Però no de franc, els aliats es van endur material industrial cap els seus llocs d'origen, sobretot els soviètics que van ser els qui més malament ho van passar. Per les que no ho sabeu, després de guanyar la segona guerra mundial, els aliats es van repartir Alemanya entre si. La part Est va ser per els comunistes, i la part Oest va quedar sota administració dels aliats. 

De bones a primeres tots els esforços es van centrar en la cooperació i la depuració de persones amb responsabilitats dins la dictadura nacionalsocialista. Degut a l'alt nivell d'avanç tecnològic i a la necessitat de recuperació econòmica, en alguns casos es van fer els ulls grossos permetent que membres del partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys entressin al parlament de la República Federal Alemanya.

Els aliats van col·locar gent a dit en les diferents administracions alemanyes, i quatre anys més tard van col·locar eleccions. En molts casos els socialdemòcrates eren els segons, i dos partits comunistes apareixien sovint en les enquestes amb un 10 o 20% dels vots. L'aliança natural en molts casos va ser liberals i conservadors. Val a dir que el 1956 com a conseqüència de la guerra freda el partit comunista va ser prohibit. 

Més endavant ja, no en recordo tants detalls; tampoc m'interessava tant, senzillament van començar a arribar més productes d'arreu del món: que si els texans dels Estats Units, electrodomèstics japonesos, etc. Destacaven també la moda hippie a Alemanya: hi havia imatges de concerts de Jimmie Hendrix i d'altres. 

Després de dinar al museu hem estat passejant i hem entrat a la Casa de Bethoven, hem fet un té fred per fer passar la set i hem tornat cap a casa. M'he posat a mirar Game of Thrones, i ja després sopar i escriure aquí. Petit Spoiler del dia de demà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada